Το Zovirax είναι ένα φάρμακα σε μορφή χαπιού, της φαρμακευτικής εταιρίας GSK. Πρόκειται για ένα αντι-ιικό φάρμακο, το οποίο περιέχει την δραστική ουσία ακυκλοβίρη. Το Zovirax χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του έρπητα των γεννητικών οργάνων στα αρχικά του στάδια, περιπτώσεις συχνών εμφανίσεων υποτροπιάζοντα έρπητα των γεννητικών οργάνων (6 ή περισσότερες φορές το χρόνο) και την θεραπεία του έρπητα ζωστήρα, καθώς και της ανεμοβλογιάς. Η αγορά Zovirax γίνεται σε συσκευασίες χαπιών των 20 τεμαχίων, με 200mg δραστικής ουσίας ανά χάπι.

Δράση του Zovirax και δοσολογία

Η δράση του Zovirax ξεκινά 30 λεπτά μετά από τη λήψη του χαπιού και η διάρκεια της δράσης είναι τέσσερις ώρες. Για την αρχική αντιμετώπιση του έρπητα των γεννητικών οργάνων προτείνεται μια ταμπλέτα των 200mg κάθε 4 ώρες, 5 φορές την ημέρα για σύνολο 1g ημερήσιας δόσης την ημέρα και για χρονικό διάστημα 10 ημερών. Η θεραπεία θα πρέπει να ξεκινά το συντομότερο δυνατό με την αγορά Zovirax, όταν παρουσιαστούν τα πρώτα ήδη συμπτώματα της πάθησης. Η ίδια δόση προτείνεται και στην περίπτωση των επανεμφανίσεων του υποτροπιάζοντα έρπητα, αλλά 3 φορές την ημέρα αυτή τη φορά. Στην περίπτωση του έρπητα ζωστήρα προτείνεται η χορήγηση του φαρμάκου με δόσεις των 800mg κάθε 4 ώρες, 5 φορές την ημέρα και για διάστημα 7 έως 10 ημερών. Τέλος, για την αντιμετώπιση του ιού της ανεμοβλογιάς προτείνεται δόση 20mg/kg (όχι περισσότερο από 800mg), 4 φορές την ημέρα για 5 μέρες. Η θεραπεία στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ξεκινήσει εντός 24 ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Οι παραπάνω δόσεις αφορούν ενήλικους ασθενείς. Η ακριβής δόση για παιδιά καθορίζεται από τον παιδίατρο.

Χορήγηση του Zovirax

Φροντίστε μετά την αγορά Zovirax να λαμβάνετε το φάρμακο από το στόμα κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας ή αμέσως μετά τα γεύματά σας. Βοηθήστε την κατάποση με νερό και γενικά φροντίστε να καταναλώνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτό προτείνεται λόγω του γεγονότος ότι η ακυκλοβίρη είναι πιθανό να καταβυθιστεί και να κατακαθίσει στα σωληνάρια των νεφρών, κάτι που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των ουροφόρων οργάνων και νεφρική ανεπάρκεια. Να σημειωθεί επίσης ότι η πορεία της θεραπείας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 10 ημέρες, ενώ θα πρέπει να γίνεται συχνή επανεξέταση των συμπτωμάτων και της δοσολογίας από τον θεράποντα ιατρό. Εάν παραλείψετε για κάποιον λόγο μία δόση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, απλά πάρτε το φάρμακο άμεσα και στη συνέχεια προχωρήστε κανονικά με τις δόσεις όπως κάνατε πριν.

Αντενδείξεις

Η αγορά Zovirax και η χρήση του αντενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι είναι υπερευαίσθητοι στην δραστική ουσία του φαρμάκου ακυκλοβίρη ή στην βαλακυκλοβίρη. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται ή θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από συμβουλή γιατρού στις παρακάτω περιπτώσεις:

Αντενδείξεις
Νεφρικές παθήσεις
Εγκυμοσύνη
Ευαισθησία σε αλλεργίες
Θηλάζουσες γυναίκες

Επιπλέον, το συγκεκριμένο φάρμακο δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από παιδιά κάτω των 3 ετών και να μην δίνεται γενικότερα σε παιδιά στην περίπτωση που η νόσος είναι ήπια. Ειδική προσοχή θα πρέπει να δίνεται και όταν το η αγορά Zovirax και η χρήση του γίνεται από ηλικιωμένους.

Παρενέργειες

Το φάρμακο είναι γενικά πολύ καλά ανεκτό από τους ασθενείς οι οποίοι το λαμβάνουν. Υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν λάβει έως και 20g του φαρμάκου, χωρίς να υπάρξουν τοξικά αποτελέσματα. Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες ενέργειες όπως οι ακόλουθες:
Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Έλλειψη όρεξης για φαγητό
Ναυτία
Κοιλιακό άλγος
Εμετός
Διάρροια
Πονοκέφαλος
Ζάλη
Σπασμοί
κατάθλιψη
Υπνηλία
Γενική αδυναμία
Αυξημένος καρδιακός ρυθμός
Αρτηριακή πίεση
Δύσπνοια
Νεφρική ανεπάρκεια (σε πολύ υψηλές δόσεις)
Κνίδωση
Πόνους στους μύες
Παραισθησία

Φύλαξη και αποθήκευση του Zovirax

To Zovirax θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από παιδιά και κατοικίδια. Φροντίστε να αποθηκεύσετε το προϊόν σε έναν σκιερό μέρος μακριά από το φως και υγρασία, με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 25 βαθμούς Κελσίου. Μπορείτε να διατηρήσετε τα δισκία του Zovirax έως και 2 χρόνια από την ημερομηνία παρασκευής τους, η οποία αναγράφεται επάνω στη συσκευασία. Εάν παρέλθει το συγκεκριμένο διάστημα, μην καταναλώσετε το προϊόν.