Το Xanax είναι ένα φάρμακο που περιέχει την δραστική ουσία αλπραζολάμη. Το συγκεκριμένο φάρμακα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και χρησιμοποιείται κατά κόρο για τη θεραπεία του άγχους και των κρίσεων πανικού. Η ουσία ανήκει σε μια ειδική φαρμακευτική κατηγορία, στις βενζοδιαζεπίνες, ουσίες που έχουν επίδραση στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα για τον οργανισμό. Ουσιαστικά η αλπραζολάμη ενισχύει την επίδραση μιας φυσικής χημικής ουσίας που παράγεται στο ανθρώπινο σώμα (GABA).

Χορήγηση του Xanax

Η αγορά Xanax γίνεται υπό τη μορφή χαπιών, τα οποία λαμβάνει ο ασθενής από το στόμα με κατάποση. Η δοσολογία δεν είναι σταθερή και εξαρτάται από την πάθηση και την ιατρική κατάσταση του κάθε ασθενή, καθώς επίσης και από την ηλικία του. Τις πρώτες φορές η χορήγηση γίνεται με μικρές δόσεις ώστε να αντιμετωπιστούν καλύτεροι οι ενδεχόμενες παρενέργειες, ωστόσο στη συνέχεια μπορεί να αυξηθεί σταδιακά η ποσότητα.

Εθισμός και στερητικά συμπτώματα

Το φάρμακο είναι πιθανό να προκαλέσει στερητικό σύνδρομο στον ασθενή, μετά την αγορά Xanax και την χρήση του για μεγάλο χρονικό διάστημα ή σε πολύ υψηλές δόσεις. Σε αυτή την περίπτωση έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα στέρησης όπως κρίσεις όταν σταματήσει ξαφνικά η χορήγηση του φαρμάκου. Για τον λόγο αυτόν η ορθή μέθοδος για να σταματήσει κανείς τη χρήση του Xanax είναι αυτό να γίνει σταδιακά, με μείωση της χορηγούμενης δόσης.
Παρότι το συγκεκριμένο φάρμακα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην περίπτωση των καταστάσεων τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει, είναι πιθανό ορισμένες φορές να οδηγήσει στον εθισμό. Ο συγκεκριμένος κίνδυνος γίνεται πολύ μεγαλύτερος όταν η αγορά Xanax και η χρήση του φαρμάκου γίνεται σε συνδυασμό και με άλλες ουσίες που προκαλούν εθισμό όπως τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Συνεπώς χρειάζεται συνεργασία με τον γιατρό για τον προσδιορισμό της σωστής δόσης και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται υπέρβαση της δόσης αυτής ή υπερκατανάλωση του φαρμάκου. Σε γενικές γραμμές η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό πέρα από τον κίνδυνο εθισμού καλό είναι η φαρμακευτική αγωγή να μην λαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά. Εάν η κατάσταση του ασθενούς επιδεινωθεί, αυτός οφείλει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό για την κατάστασή του.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ακόμη και σε περιπτώσεις περιστασιακής χορήγησης του φαρμάκου, σε μικρές ποσότητες, υπάρχει περίπτωση να προκληθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Ωστόσο αυτές αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση και όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική περίοδος λήψης του Xanax. Οι περισσότεροι ωστόσο ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν παρενέργειες μετά την αγορά Xanax. Στα τυπικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται:
• Ναυτία
• Υπνηλία
• Αυξημένη παραγωγή σιέλου
• Αλλαγή στη σεξουαλική διάθεση
Προκειμένου να περιοριστούν τα παραπάνω συμπτώματα είναι επιθυμητό ο ασθενής να σηκώνεται αργά από θέση καθήμενου ή ξαπλωμένου.

Αντενδείξεις

Πριν από την αγορά Xanax και την χρήση αλπραζολάμης συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μην χρησιμοποιείτε τον γιατρό εάν έχετε αλλεργία στη δραστική ουσία ή σε άλλες βενζοδιαζεπίνες (διαζεπάμη, λοραζεπάμη) ή γενικά εάν έχετε ευαισθησία σε αλλεργίες. Το προϊόν δεν θα πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς οι οποία αντιμετωπίζουν παθήσεις όπως:
• Σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα
• Παθήσεις του ήπατος
• Νεφρικές παθήσεις
• Προσωπικό ή οικογενειακό χρήσης αλκοόλ ή ναρκωτικών
• Γλαύκωμα

Προειδοποιήσεις χρήσης του Xanax

Φροντίστε επίσης να αποφεύγετε μετά την αγορά Xanax για προσωπική χρήση συγκεκριμένες δραστηριότητες μετά την χορήγηση του φαρμάκου. Πιο συγκεκριμένα:
• Μην οδηγείτε
• Μην χειρίζεστε μηχανήματα που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς σε εσάς ή σε άλλους
• Μην κάνετε δραστηριότητες που απαιτούν άμεσες αντιδράσεις και να βρίσκεστε σε ετοιμότητα έως ότου να μπορείτε να τις εκτελέσετε με ασφάλεια
• Μην καταναλώνετε αλκοόλ, ηρεμιστικές ή ναρκωτικές ουσίες
To Xanax δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από ανήλικους. Δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, ωστόσο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μεταφοράς της δραστικής ουσίας στο έμβρυο/βρέφος, γι’ αυτό η χρήση του Xanax δεν είναι κατάλληλη σε αυτές τις κατηγορίες.