Το Vibramycin είναι ένα αντιβιοτικό σε μορφή χαπιού, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διάφορων ειδών βακτηριακών λοιμώξεων. Πιο συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις λοιμόξεων του ουροποιητικού, της ακμής, της γονόρροιας, τα χλαμύδια, της περιοδοντίτιδας κλπ. Το Vibramycin περιέχει τη δραστική ουσία δοξυκυκλίνη που ανήκει στην οικογένεια των τετρακυκλίνων. Η δράση της ουσίας έγκειται στο γεγονός ότι καταφέρνει αποτελεσματικά να σταματήσει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Δοσολογία του φαρμάκου

Η ημερήσια δόση θα πρέπει να χωρίζεται σε δύο υποδόσεις και να λαμβάνεται κάθε 12 ώρες. Στους ενήλικες, συνήθως χορηγούνται 200mg ως πρώτη δόση, χωρισμένα σε δύο υποδόσεις των 100mg, οι οποίες θα πρέπει να λαμβάνονται την ίδια ώρα κάθε μέρα, κατά τη διάρκεια ή μετά το τέλος των γευμάτων. Ο ακριβής καθορισμός της δόσης του κάθε ασθενούς καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό του και ενδέχεται να τροποποιηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της θεραπείας. Σε καμία περίπτωση μην υπερβαίνεται την καθορισμένη αυτή δόση.

Λήψη του Vibramycin

Προτείνεται μετά την αγορά Vibramycin η λήψη του φαρμάκου μετά το φαγητό, με τη βοήθεια ενός ποτηριού νερό. Στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο παραλείψετε να πάρετε κάποια από τις προγραμματισμένες δόσεις σας, φροντίστε να προχωρήσετε σε λήψη του φαρμάκου το συντομότερο δυνατό. Εάν κοντεύει η ώρα για την επόμενη προγραμματισμένη σας δόση, παραλείψτε πλήρως αυτήν που δεν πήρατε και συνεχίστε κανονικά τη λήψη του Vibramycin στις σταθερές ώρες, όπως ξεκινήσατε να λαμβάνετε το φάρμακο. Εάν η λήψη του Vibramycin σας προκαλεί πρόβλημα στο στομάχι, ίσως να σας βοηθήσει η λήψη του μαζί με γάλα. Ωστόσο η λήψη της δοξυκυκλίνης ίσως να μην είναι πλήρης στην περίπτωση παράλληλης λήψης με τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Προσπαθήστε να μείνετε καθιστοί για 10 λεπτά μετά την λήψη του φαρμάκου.

Προειδοποιήσεις

Φροντίστε να μην μένετε εκτεθειμένοι σε υπεριώδη ακτινοβολία για μεγάλο διάστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας, καθώς και 4-5 ημέρες μετά από την ολοκλήρωσή της. το συγκεκριμένο φάρμακο αυξάνει την ευαισθησία σας στον ήλιο. Φροντίστε να μην εκτίθεστε στον ήλιο και σε τεχνητές πηγές φωτισμού (πχ. λάμπες μαυρίσματος) και φορέστε προστατευτικά ρούχα και αντηλιακό. Στην περίπτωση που η θεραπεία σας πρόκειται να διαρκέσει μεγάλο διάστημα, φροντίστε να πραγματοποιείτε τακτικά εξετάσεις αίματος και να ελέγχετε τη λειτουργία του ήπατος. Η δοξυκυκλίνη μπορεί να προκαλέσει μειωμένη δράση σε βακτηριακά εμβόλια (όπως πχ. το εμβόλιο του τύφου). Φροντίστε να μην εμβολιάζεστε μετά την αγορά Vibramycin, κατά τη διάρκεια της λήψης του φαρμάκου, εκτός κι αν αυτή είναι η σύσταση του γιατρού σας.

Αντενδείξεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στην δοξυξυκίνη είναι γενικά πολύ σπάνιες. Ωστόσο μην προχωρήσετε σε αγορά Vibramycin και σε χρήση του φαρμάκου εφόσον έχετε υπερευαισθησία στην δοξυκυκλίνη και γενικότερα στις τετρακυκλίνες, εάν βρίσκεστε σε κατάσταση κύησης ή εάν θηλάζετε. Το φάρμακο περνά στο μητρικό γάλα, αλλά είναι απίθανο να προκαλέσει κάποια αντίδραση στο βρέφος. Το προϊόν δεν είναι κατάλληλο για ανήλικους κάτω των 9 ετών και αντενδείκνυται επίσης η χορήγησή του σε περιπτώσεις λευκοπενίας, πορφυρίας και σοβαρών περιπτώσεων ηπατικής δυσλειτουργίας.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες

Η αγορά Vibramycin και η λήψη του φαρμάκου είναι πιθανό να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι παρενέργειες αυτές δεν είναι συχνές ωστόσο και χαρακτηρίζονται στην μεγάλη τους πλειοψηφία από ήπια και παροδικά συμπτώματα. Οι σημαντικότερες και συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν παρατηρηθεί είναι:
• Πονοκέφαλος
• Ζαλάδες
• Θολή όραση
• Πυρετός
• Κρυάδες
• Πόνοι στο σώμα
• Κόκκινα εξανθήματα
• Χλωμό ή κιτρινωπό δέρμα
• Σκούρα ούρα
• Οξύς πόνος στην άνω κοιλία
• Απώλεια όρεξης για φαγητό
• Ίκτερος
• Εύκολη μελάνιασμα ή αιμοραγία
Στην περίπτωση λήψης μεγάλη ποσότητας του φαρμάκου, πιθανότατα θα κάνει την εμφάνισή της οξεία και συχνή ναυτία, εμετός και διάρροια. Συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας στην περίπτωση αυτή.

Αποθήκευση του φαρμάκου

Φροντίστε μετά την αγορά Vibramycin να αποθηκεύετε με σωστό τρόπο το φάρμακο. Αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από φως και υγρασία. Κατάλληλη συνθήκη αποθήκευσης είναι η θερμοκρασία να βρίσκεται στα επίπεδα δωματίου, δηλαδή 20-25 βαθμούς Κελσίου. Μην αποθηκεύετε τα φάρμακα στο μπάνιο και φροντίστε σε κάθε περίπτωση να μην είναι προσβάσιμα σε παιδιά και σε κατοικίδια ζώα.