Το Lexotanil είναι ένα φάρμακο, το οποίο βοηθά να ελαττώσει κανείς το άγχος, να χαλαρώσει του μύες και να αντιμετωπίσει γενικότερα συγκεκριμένες ψυχολογικές καταστάσεις. Η αγορά Lexotanil γίνεται με τη μορφή χαπιών που περιέχουν την δραστική ουσία βρωμαζεπάνη. Η συγκεκριμένη ουσία ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων τα οποία είναι ευρύτερα γνωστά ως βενζοδιαζεπίνες. Το Lexotanil χορηγείται κυρίως σε πιο βαριές μορφές άγχους.

Ποια είναι η δοσολογία και η χρήση του Lexotanil;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δοσολογία λήψης του φαρμάκου μετά την αγορά Lexotanil. Η δοσολογία θα πρέπει να καθορίζεται από τον θεράποντα γιατρό του κάθε ασθενούς και ανάλογα με τη φύση της ασθένειάς του, την ηλικία, το σωματικό βάρος και την ευαισθησία στη δραστική ουσία ή την χορήγηση άλλων ουσιών. Σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει ανάγκη λήψης δόσης άνω των 9mg την ημέρα. Η ημερήσια ποσότητα θα πρέπει να λαμβάνεται τμηματικά σε 2 ή σε 3 ίσες δόσεις. Είναι ορθό η λήψη του φαρμάκου να πραγματοποιείται πριν ή κατά τη διάρκεια κάποιου γεύματος με τη βοήθεια νερού ή άλλου μη αλκοολούχου ποτού. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ασθενών σε σοβαρά προβλήματα η δόση μπορεί να αυξηθεί από τον γιατρό έως τα 18mg ή ακόμη και τα 36mg. Η κάθε δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 12mg κάθε φορά και τα 36mg συνολικά την ημέρα. Οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τη δράση του Lexotanil συγκρατητικά με νεότερα άτομα. Στην περίπτωση αυτή η δόση είναι συνήθως μικρότερη.

Υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες;

Όλα τα φάρμακα έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες και το ίδιο ισχύει και για την αγορά Lexotanil. Ακόμη και αν ακολουθήσετε απολύτως πιστά την θεραπεία που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας, υπάρχει πιθανότητα να αντιμετωπίσετε παρενέργειες. Οι κυριότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι οι ακόλουθες:
Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Σύγχυση
Συναισθηματική διαταραχή
Διαταραχές στη σεξουαλική διάθεση
Κατάθλιψη
ανησυχία
Ψύχωση
Διέγερση
Ευερεθιστότητα
Επιθετικότητα
Παραλήρημα
Οργή
Εφιάλτες
Υπνηλία
πονοκέφαλος
Αταξία
Οφθαλμικές διαταραχές
Γαστρεντερικές διαταραχές
Δερματικές αντιδράσεις
Μυϊκή αδυναμία
Κόπωση
Αναπνευστικές διαταραχές
Καρδιακές διαταραχές

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι σπάνια και ήπιας συνήθως μορφής, ωστόσο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή σε περιπτώσεις που συνυπάρχουν με άλλες υπάρχουσες παθήσεις και διαταραχές.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

Καλό είναι να αποφεύγεται η αγορά Lexotanil για προσωπική χρήση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις παθήσεων από συγκεκριμένους ασθενείς, καθώς η δράση του φαρμάκου μπορεί να επιδεινώσει υπάρχουσες καταστάσεις και να δημιουργήσει ακόμη και σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας πριν την λήψη Lexotanil. Το φάρμακο αντενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:
Αντενδείξεις
Παθήσεις των νεφρών
Αναπνευστικές παθήσεις και διαταραχές
Ψυχικές ασθένειες
Εξάρτηση από φάρμακα, αλκοόλ ή ναρκωτικά
Αλλεργίες
Παθήσεις του ήπατος
Μυασθένεια
Καρδιακές παθήσεις και διαταραχές

Η λήψη του Lexotanil πρέπει να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της κύησης καθώς επίσης και για την περίοδο στην οποία προσπαθείτε να μείνετε έγκυος. Επιπλέον, το Lexotanil έχει την ιδιότητα να περνά στο μητρικό γάλα. Για τον λόγο αυτόν δεν ενδείκνυται η χρήση του από θηλάζουσες γυναίκες. Απαγορεύεται η χρήση του Lexotanil από παιδιά.

Υπάρχει κίνδυνος εξάρτησης;

Να σημειωθεί πως η λήψη του φαρμάκου μετά την αγορά Lexotanil μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό. Για τον λόγο αυτόν και για την αποφυγή στερητικών συνδρόμων, η διακοπή λήψης του φαρμάκου δεν θα πρέπει να γίνεται απότομα αλλά τμηματικά, όταν λαμβάνονται μεγάλες δόσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η λήψη Lexotanil δεν πρέπει να συνεχίζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Μπορείτε να συνεχίσετε τη θεραπεία για μεγαλύτερο διάστημα μόνο όταν είστε υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση. Συνεπώς το συγκεκριμένο φάρμακα δεν ενδείκνυται για μακροχρόνια χρήση. Φροντίστε να ακολουθείτε αυστηρά τις δόσεις που ορίζει ο γιατρός σας και να μην αυξάνετε σε καμία περίπτωση τη δόση με δική σας πρωτοβουλία. Ειδοποιήστε τον γιατρό σας εάν επιθυμείτε να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου.

Υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι;

Η μείωση της συγκέντρωσης και η μειωμένη μυϊκή ικανότητα που μπορεί να προκαλέσει η αγορά Lexotanil και η χρήση του είναι πιθανό να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων. Συνεπώς θα πρέπει να αποφεύγονται οι συγκεκριμένες δραστηριότητες για την πρόληψη τραυματισμών.