Το Ciproxin είναι ένα αντιβιοτικό φάρμακο σε μορφή χαπιών, το οποίο ανήκει στην ομάδα των φαρμάκων που ονομάζονται φθοριοκινολόνες. Η δραστική ουσία του φαρμάκου ονομάζεται σιπροφλοξασίνη. Το συγκεκριμένο αντιβιωτικό χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις θεραπείας βακτηριακών μολύνσεων διάφορων ειδών, όπως για παράδειγμα φλεγμονών της ουροδόχου κύστης, γαστρεντερικές λοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις, λοιμώξεις των νεφρών, λοιμώξεις των πνευμόνων κλπ. Χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση της σαλμονέλας, της σιγκέλλας, του πρωτέα, των χλαμυδίων, του στρεπτόκοκκου.

Χορήγηση του Ciproxin

Μετά την αγορά Ciproxin, το φάρμακο χορηγείται σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντα γιατρού του ασθενή. Η λήψη γίνεται με κατάποση του χαπιού, με τη βοήθεια ενός ποτηριού με νερό. Φροντίστε να μην λαμβάνετε το φάρμακο με γαλακτοκομικά προϊόντα. Η λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να πραγματοποιείται σε σταθερά χρονικά διαστήματα. Μην λαμβάνετε το φάρμακο πιο συχνά απ’ ότι πρέπει. Ακόμη και αν η κατάστασή σας καλυτερέψει, συνεχίστε κανονικά τη χορήγηση του φαρμάκου έως την ολοκλήρωση της θεραπείας που σας έχει υποδειχθεί από τον γιατρό σας. Η λήψη του φαρμάκου μπορεί να γίνει είτε με γεμάτο, είτε με άδειο στομάχι. Μπορείτε να καταναλώσετε γαλακτοκομικά προϊόντα στα γεύματά σας, φτάνει να μην καταναλώνετε αποκλειστικά γαλακτοκομικά προϊόντα ταυτόχρονα με τη λήψη του φαρμάκου ή χυμούς ενισχυμένους με ασβέστιο. Εάν για κάποιον λόγο δεν λάβετε κάποια δόση στην ώρα της, φροντίστε να πάρετε το φάρμακο το συντομότερο δυνατό. Στην περίπτωση που κοντεύει χρονικά η λήξη της επόμενης προγραμματισμένης δόσης, αφήστε εντελώς την δόση που χάσατε και συνεχίστε με τις προγραμματισμένες λήψεις.

Παρενέργειες από τη χρήση του φαρμάκου

Το Ciproxin είναι πιθανό να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Συνήθως οι παρενέργειες που εμφανίζονται μετά την αγορά Ciproxin δεν είναι συχνές και όταν παρουσιάζονται είναι ήπιας έντασης και διάρκειας. Οι πιο συχνές παρενέργειες που έχουν καταγραφεί σε ασθενείς είναι οι ακόλουθες:
• Αλλεργικές αντιδράσεις όπως εξανθήματα, φαγούρα, κνησμός, πρήξιμο σε πρόσωπο, σε χείλη ή στην γλώσσα
• Αναπνευστικά προβλήματα
• Σύγχυση, εφιάλτες ή παραισθήσεις
• Αίσθημα λιποθυμίας, ζάλη
• Καρδιακή αρρυθμία
• Πόνους σε μύες, αρθρώσεις, τένοντες ή πρήξιμο στα σημεία αυτά
• Επίπονη ή δύσκολη ούρηση
• Ερυθρότητα, δερματικές αντιδράσεις, ξεφλούδισμα του δέρματος, χαλάρωση του δέρματος
• Διάρροια
• Ναυτία ή στομαχικές διαταραχές
• Λευκά στίγματα ή πληγές στο στόμα

Αντενδείξεις για την χρήση του φαρμάκου

Η αγορά Ciproxin και η χρήση του φαρμάκου δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και γυναικών σε περίοδο θηλασμού. Το συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι επίσης κατάλληλο για ανήλικους κάτω των 18 ετών. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται η χρήση του σε περιπτώσεις συγκεκριμένων παθήσεων. Φροντίστε να ζητήσετε τη συμβολή του γιατρού σας στις παρακάτω περιπτώσεις:
• Προβλήματα στις αρθρώσεις
• Καρδιακές παθήσεις
• Παθήσεις των νεφρών
• Παθήσεις του ήπατος
• Επιληπτικές κρίσεις
• Συχνές αλλεργίες και αλλεργικές αντιδράσεις σε φάρμακα, αντιβιοτικά, τρόφιμα, βαφές ή συντηρητικά
Η χρήση της σιπροφλοξασίνης αλληλοεπιδρά με άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Μην λαμβάνετε το Ciproxin όταν λαμβάνετε ήδη άλλες φαρμακευτικές αγορές πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Προειδοποιήσεις για τη χρήση του φαρμάκου

Ανάμεσα στις πιθανές παρενέργειες του φαρμάκου μετά την αγορά Ciproxin είναι η πρόκληση ζάλης και η λιποθυμική τάση. Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα όταν οδηγάτε ή χειρίζεστε μεγάλα μηχανήματα καθώς μπορεί να προκληθεί προσωπικός τραυματισμός ή τραυματισμός άλλων προσώπων. Αποφύγετε για το πρώτο διάστημα λήψης του Ciproxin αυτές και άλλες παρόμοιες δραστηριότητες μέχρι να δείτε αν θα υπάρξουν ανεπιθύμητες ενέργειες. Μην στέκεστε ή κάθεστε απότομα, ιδιαίτερα εάν βρίσκεστε σε μεγαλύτερη ηλικία. Έτσι θα περιορίσετε το ενδεχόμενο ζάλης η λιποθυμίας. Αποφύγετε την χρήση αργίλου, σιδήρου, μαγνησίου, ασβεστίου και ψευδάργυρου για 6 ώρες πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη δόσης του φαρμάκου.

Αποθήκευση του Ciproxin

Μετά την αγορά Ciproxin φροντίστε να αποθηκεύσετε το φάρμακο σωστά. Η αποθήκευση θα πρέπει να γίνει σε κάποιο ξηρό μέρος που να μην έχει απευθείας πρόσβαση στο φως και σε θερμοκρασίες που δεν θα ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Κλείνετε καλά τη συσκευασία και μην την αφήνετε εκτεθειμένη και προσβάσιμη σε παιδιά και σε κατοικίδια ζώα. Πετάξτε όσα χάπια δεν έχετε χρησιμοποιήσει μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης του προϊόντος.