Το Arimidex αποτελεί ένα φάρμακο σε μορφή χαπιών για την αντιμετώπιση προχωρημένων καταστάσεων καρκίνου του στήθους σε γυναίκες. Το δραστικό συστατικό του συγκεκριμένου φαρμάκου είναι η αναστροζόλη. Το Arimidex χρησιμοποιείται σε γυναίκες που έχουν περάσει στο στάδιο της εμμηνόπαυσης.

Πώς ακριβώς δρα το φάρμακο;

Η δράση του φαρμάκου με την αγορά Arimidex βασίζεται στην ικανότητα που έχει να περιορίσει τα επίπεδα συγκέντρωσης της εστραδιόλης, που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεγέθους και του ρυθμού ανάπτυξης του όγκου. Πιο συγκεκριμένα, το φάρμακο παρεμποδίζει την δράση του ενζύμου της αρωματάσης. Με τον τρόπο αυτόν βοηθά στην πρόληψη της παραγωγής οιστρογόνων. Οι υποδοχείς οιστρογόνων παρεμποδίζονται χωρίς να αναστέλλεται η παραγωγή τους στην πηγή. Με άλλα λόγια, η ορμόνη των οιστρογόνων εξακολουθεί να υφίσταται και να κυκλοφορεί στο σώμα του ασθενούς.

Πώς γίνεται η λήψη του Arimidex και ποια είναι η κατάλληλη δοσολογία;

Η λήψη του φαρμάκου μετά την αγορά Arimidex γίνεται από το στόμα, με ή χωρίς τη λήψη τροφής. Εάν ξεχάσετε κάποια δόση του φαρμάκου, φροντίστε να πάρετε το φάρμακο το συντομότερο δυνατό, εκτός και αν πλησιάζει η ώρα λήψης της επόμενης δόσης. Στην περίπτωση αυτή συνεχίστε κανονικά με την προγραμματισμένη δόση, χωρίς να λάβετε την δόση την οποία χάσατε. Σε περίπτωση που χάσετε παραπάνω από μία δόσεις, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Η συνιστώμενη δόση είναι 1mg κάθε δεύτερη μέρα ή 0,5mg σε καθημερινή βάση.

Πότε δεν θα πρέπει να χρησιμοποιώ το Arimidex;

Η αγορά Arimidex με σκοπό την χρήση του αντενδείκνυται σε ορισμένες περιπτώσεις ευαισθησίας και συγκεκριμένων παθήσεων. Φροντίστε να μην λάβετε το φάρμακο εφόσον έχετε αλλεργία στη δραστική του ουσία, αναστοζόλη, ή εφόσον έχετε γενικότερα μεγάλη ευαισθησία σε αλλεργίες. Επίσης η χρήση του φαρμάκου αντενδείκνυται και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Αντενδείξεις
Εγκυμοσύνη
Περίοδος προσπάθειας εγκυμοσύνης
Προ εμμηνοπαυσιακά στάδια
Λήψη ταμοξιφαίνης
Λήψη ιστογόνων
Θηλασμός

Υπάρχουν παρενέργειες του Arimidex;

Οι παρενέργειες που δημιουργούνται από την αγορά Arimidex δεν είναι συχνές, ωστόσο ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους. Συνήθως οι ανεπιθύμητες ενέργειες που κάνουν την εμφάνισή τους είναι ήπια κατά κύριο λόγο και προσωρινά, μη μόνιμα. Οι πιο συνηθισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται στον παρακάτω πίνακα:
Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Άγχος
Πόνο σε μέση, οστά ή/και στήθος
Δυσκοιλιότητα
Διάρροια
Ναυτία
Συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της γρίπης (κόπωση, πόνος στους μύες)
Απώλεια όρεξης για φαγητό
Ναυτία
Πόνος στον λαιμό
Στομαχικές διαταραχές
Αίσθηση καύσης ή μυρμήγκιασμα
Διαταραχές ύπνου
Ξήρανση κόλπου
Γενική αδυναμία

Αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια στην περίπτωση που θα κάνει την εμφάνισή του ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
Επικίνδυνες Παρενέργειες
Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις (εξανθήματα, φαγούρα, δυσκολία αναπνοής ή κατάποσης, σφίξιμο στο στήθος, πρήξιμο σε στόμα, χείλη ή γλώσσα, ασυνήθιστη βραχνάδα)
Πόνος στη γάμπα
Πρήξιμο
Πόνος στο στήθος
Σκούρα ούρα
Κατάθλιψη
Λιποθυμία
Πυρετός
Κρυάδες
Συχνή ή επίπονη ούρηση
Αλλαγές ψυχολογίας ή διάθεσης
Μούδιασμα σε χέρια ή πόδια
Αδυναμία μόνο στη μία πλευρά
Ερυθρότητα, πρήξιμο ή ξεφλούδισμα στο δέρμα
Σοβαρής έντασης και διάρκειας πονοκέφαλοι ή ζαλάδες
Σοβαρή ή επίμονη ναυτία
Εμετός
Αναπνευστικά προβλήματα
Αιμορραγία στη μήτρα
Προβλήματα όρασης ή κίτρινη απόχρωση σε μάτια ή σε δέρμα

Σημαντικές προειδοποιήσεις για τη χρήση του Arimidex

Σημειώστε πως το Arimidex μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες. Τα συμπτώματα αυτά χειροτερεύουν με παράλληλη λήψη αλκοόλ ή συγκεκριμένων φαρμάκων. Μην οδηγείτε και μην πραγματοποιείτε δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει η πιθανότητα τραυματισμού δικού σας ή κάποιου τρίτου. Το Arimidex θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή σε παιδιά καθώς η ασφάλειά του και η αποτελεσματικότητα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε νεαρές ηλικίες.

Με ποιον τρόπο αποθηκεύω το φάρμακο;

Αποθηκεύστε το φάρμακο μετά την αγορά Arimidex μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα. Προτιμήστε ένα σκιερό μέρος που να μην έρχεται σε επαφή με το φως και το οποίο να είναι επίσης ξηρό. Φροντίστε επίσης η θερμοκρασία στο σημείο αποθήκευσης να μην βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου, δηλαδή στα επίπεδα των 20 με 25 βαθμών Κελσίου.